top of page

Eten, drinken en zindelijkheid

Eten

Het basisvoer voor minivarkens bestaat uit een goed hobbyvarkensvoer, vaak is dit muesli. Een varken voer je gemiddeld 1-2% van zijn lichaamsgewicht. Overgewicht is een groot probleem bij minivarkens en het is dus belangrijk om te beseffen dat varkens relatief weinig voer nodig hebben om een gezond gewicht te bereiken. Even ter illustratie; een varken van 40 kg eet 800 gram voer maximaal per dag. Als vuistregel geldt: indien je snacks wil bijvoeren dan zitten die in die 800 gram voer (is natuurlijk mede afhankelijk van wat voor soort snacks je voert en hoeveel beweging je varken krijgt).

 

Er zijn verschillende merken die prima voer bieden voor hobbyvarkens. Voer vooral geen zeugenbrok, paardenvoer of voer voor vleesvarkens want dat is allemaal ontwikkeld met een ander doel. Voer je varken 2 keer per dag. Het voer kun je los op de grond strooien buiten, of in een voerbal doen binnen zodat hij zijn natuurlijke gedrag (zoeken naar eten) kan uitoefenen. Varkens lusten vrijwel alle fruitsoorten. En de meeste lusten ook veel groenten. Het zal een beetje zoeken zijn wat jouw varkentje lekker vindt, maar dat is onderdeel van de charme.

 

 

Snacks voor varkens:
  • kan altijd: sla, andijvie, witlof, komkommer (even afspoelen), tomaten (zonder blad), onkruid (let op giftige planten), hooi

  • met mate: wortels, alle soorten fruit (appel, druiven, peer, aardbei; vanwege suikers), aardappel (veel zetmeel), mais (zet ook aan), rozijnen. whimzees vegetarische kauwkluiven voor wat langer kauwplezier, paarden- of knaagdierensnacks met fruit of groentesmaak, yoghurt (mager), karnemelk of rauw ei (1x per week ongeveer), noten

  • nooit: vlees (wettelijk gezien mag dat niet) voedsel met chocola, suiker of zout toegevoegd. Keukenrestjes (voer sowieso niet van het aanrecht af of direct uit de koelkast, daar zijn varkens te slim voor en gaan vanzelf op zoek naar meer)

Varkens kunnen allergisch zijn voor etenswaar. Je zult dat zelf moeten uitzoeken, maar tomaat en kiwi staan bekend om allergiegevoeligheid.


 

Drinken

Water is erg belangrijk voor varkens en moet altijd ter beschikking staan. Een volwassen varken kan veel water drinken (4 liter per dag is niet vreemd). En heeft water nodig om op een juiste wijze met voedsel en voedingsstoffen om te gaan. Een veel voorkomend probleem bij varkens die te weinig water tot hun beschikking hebben is zoutvergiftiging, waarbij het varken inwendig zout ophoopt en dat niet af kan voeren, wat dodelijk kan aflopen Daarnaast heeft een varken moeite om zijn temperatuur bij warmte te reguleren omdat het niet zweten kan (met uitzondering op de schijf van de neus). Water is van levensbelang en moet dus ten alle tijde beschikbaar zijn. Op zich nog wel een uitdaging om een goede manier te vinden om dat voor elkaar te boksen omdat een bekend varkensspelletje het omgooien/ verschuiven van de waterbak is. Sommige lossen dit op door een drinkbak in een betonnen omhulsel te plaatsen, anderen maken de drinkbak vast en weer anderen gebruiken een porseleinen ovenschaal omdat ze daar blijkbaar niet graag mee tussen de tanden lopen. Leer je varken niet te wennen aan water met een smaakje (bijv. appelsap), dit zorgt ervoor dat ze wellicht gewoon water niet meer willen drinken.

 

 

Zindelijkheid

Varkens zijn van nature zindelijk. Ze houden er niet van hun behoefte te doen op de plek waar ze slapen of eten. Zorg er daarom voor dat als je een varken binnenshuis zindelijk wilt maken je een afgeschermde ruimte maakt waarbij de bak waarop de behoefte gedaan kan worden zo ver mogelijk van de slaap- en eetplek staat. In de bak kun je kattenbak-pellets doen. Ook dit kan een beetje zoeken zijn omdat sommige varkens de houten pellets opeten. Dus neem even de tijd om een goede bedding voor de bak te vinden. Als je een kattenbak gebruikt haal daar dan de bovenkant vanaf en zorg dat het varken “vrij” in de bak kan stappen. De eerste keer dat je het varken in de bench met uitloop zet wijs je hem op de kattenbak. Als hij plast of poept naast de bak dan beweeg je hem zachtjes naar de bak toe en beloon je extreem met je stem als hij in de bak stapt. Soms helpt het een uitwerpsel in de bak te laten liggen. Als je varken meer bewegingsruimte krijgt zal het inmiddels ook aan de bak gewend zijn. Verplaats steeds meer naar de buitendeur als je uiteindelijk wilt dat je varken buitenshuis zijn behoefte doet. Veel varkens leven binnen met een hondenluik in de deur die ze de weg naar buiten geeft. Daar zal je varken zijn eigen plek vinden voor zijn behoefte, en vaak zal die ver weg zijn van de buitendeur die leidt naar zijn “slaapplek binnen”.

Als je problemen hebt met de zindelijkheid dan ligt dit bij biggen vaak aan het feit dat ze te snel teveel ruimte krijgen (de hele woonkamer in plaats van een afgeschermde ruimte).

 

Een varken dat de zindelijkheid binnen nog onder de knie moet krijgen straf je niet als er een ongelukje gebeurt maar begeleid je naar de bak. Het begrijpt het principe nog niet en straf zal het alleen angstig voor je maken. Een varken wat de zindelijkheid wel onder controle heeft maar te beroerd is om bijvoorbeeld naar buiten te gaan als het regent, verdient uiteraard wel gemopper en een strenge begeleiding naar buiten.

 

bottom of page