top of page

Lichamelijke verzorging

Huid

Varkens zijn schone beesten. De meesten houden van gekriebel op buik en billen. En kunnen ook borstels waarderen. Varkens hebben vaak een droge huid. En schuren of borstelen kan ze helpen de droge schilfers te verliezen. Veel varkenseigenaren geven hun minivarkens een theelepel kokosolie bij het eten (1x per dag) om de droge huid tegen te gaan. Ze vinden het bovendien erg lekker. De meeste varkens zijn gek op water als ze de kans hebben gekregen er rustig aan te wennen. Varkens zijn zelfs goede zwemmers. Veel varkenseigenaren laten hun varken rustig wennen aan warm water om ze een bad te kunnen geven. Hoe eerder je hier voorzichtig mee begint hoe meer een varken zal kunnen genieten van het warme water en het contact. 

Daarnaast is het belangrijk ze te laten wennen aan wassen voor medische doeleinden, bijvoorbeeld bij de bestrijding van schurft. Doe dit niet overmatig (1x in de 2 weken max) in verband met de conditie van de huid. Als je al shampoo wilt gebruiken, gebruik dan bijvoorbeeld tea-tree shampoo voor honden. Deze zal de huid niet onnodig droger maken.

 

 

Hoeven

Als varkens de kans hebben om over stenen te wandelen dagelijks blijven de hoeven redelijk op lengte. Soms zal het echter zo zijn dat de hoeven te lang worden en moet je deze bijknippen met een nagelschaar. Ook hier geldt, hoe eerder je je varken laat wennen aan het betasten van zijn hoeven, hoe makkelijker het deze behandeling zal ondergaan.

 

 

Ogen en oren

Varkens hebben vaak “soep” in het hoekje van de ogen wat ze zelf niet schoon kunnen maken. 1x per dag weghalen met een nat doekje of voorzichtig met je vingers is prettig voor je dier. De oren van varkens worden regelmatig vies. Dat kan leiden tot jeuk. Je kunt de oren schoon maken als je je varken wast, door een punt van een handdoek vochtig te maken en de voorkant van het oor schoon te wrijven. Als de viezigheid dieper zit, kun je ear-clean gebruiken (voor honden, verkrijgbaar bij de dierenwinkel). Dat druppel je in het oor, even goed het wrijven waardoor de viezigheid losweekt en dan schudt het varken dit er vanzelf uit. Pas op met water in het oor en zorg ervoor dat als je ear-clean gebruikt je dit niet te vaak doet en echt een paar druppels gebruikt. Vocht in het oor kan snel tot oorinfectie leiden.

 

 

 

 

Tanden

Iedere borg en beer zal ongeveer rond het tweede jaar grote hoektanden (“tusks”) ontwikkelen. Deze tanden groeien om de lippen heen en mag je niet weg laten halen door de dierenarts, dat is bij wet verboden. Het is daarom belangrijk dat je je varken leert wennen aan dat je aan zijn mond en tanden mag zitten. Bot vijlen mag wel en als je ervoor kunt zorgen dat je varken hier al vroeg aan went scheelt dat vervelende behandelingen, stress of zelfs narcose om de tanden op orde te houden.

Een varken wisselt één keer. De melktanden van varkens zijn vaak geel/bruin van kleur. De volwassen tanden en kiezen van varkens zijn langer en scherp. Tijdens het wisselen kunnen ze zeurderig zijn, tandenknarsen en zelfs meer speeksel produceren. Je kunt ze dan een flostouw met een heel klein beetje (!) pindakaas geven of een vegetarische kauwkluif.  Zo rond de 20 maanden heeft een varken zijn volwassen gebit. En daarna volgen alleen nog de hoektanden die onder de flapjes van de lippen van de varkens (kijk maar eens goed, er zitten flapjes) naar buiten zullen komen. Dit gebeurt bij borgen en beren.

 

 

Lichaamstemperatuur

De gemiddelde lichaamstemperatuur van een varken is 38-39 graden celsius. Het is belangrijk dat je in staat bent de temperatuur van je varken op te nemen omdat dit een belangrijk gegeven is voor een dierenarts als je varken onverhoopt ziek wordt. Ook hier geldt vroeg mee beginnen en afleiden met wat eten bijvoorbeeld.Tempen doe je echt aan de achterkant van je varken, niet in de mond of onder de oksel.

bottom of page